ReinData Logo Portalen for reindrift
-Nyheter
-Kontakt oss
-Arealsaker
-Nasjonalpark
-Forsvaret
-Vindkraft/vindmøller
-Artikler
-Bilder

-Distriktsnavn
-Kalender

-Kjøp og salg
-Lover og forskrifter
-NBR - NRL
-Organisering
-Oversikt
-Politikk
-Reinbeite
-Reindriftsavtalen
-Reindriftsstoff
-Reindriftsturisme
-Reinkjøtt
-Reintall
-Rovdyr/dyr
-Samiske linker
-Slakting/slakteri
-Utdanning&Forskning
-Utstyr
-Verdiskapning
-Været - snøforhold
-Økonomi

-Rein Data

-Reindriftskvinnenettverk
-Abonner nyhetsbrev

-Prosjektrom

Helgeland kan bli nasjonalpark
Direktoratet for naturforvaltning (DN) foreslår at Lomsdal-Visten nasjonalpark på Helgeland opprettes med et areal på 1.116 kvadratkilometer.

DN foreslår et eget punkt om «samisk kultur og næringsutnyttelse», og at området skal kunne brukes til reindrift.

Skeptisk til nasjonalpark
Reineier Anfinn Pavall er skeptisk til Sjunkan-Misten nasjonalpark. Han frykter at naturen blir trampet ned.

- Hvis man vil ha et område trampet ned så er det bare å lage en nasjonalpark der, sier han.

Samtidig reagerer han på forslaget om at reindriften må søke om dispensasjon for å bruke motoriserte kjøretøy i nasjonalparken.

- En seier for miljøet
Det sier naturvernere om at staten vil begrense reineiernes barmarkskjøring i nordtrøndersk nasjonalpark. Direktoratet for naturforvaltning vil gjøre det vanskeligere for reineierne å bruke motorkjøretøy på barmark i nasjonalparken Blåfjella/Skjækerfjella i Nord-Trøndelag.

Samler reinsdyrene ulovlig
Aftenposten: Her samler sørsamer tamrein i Børgefjell nasjonalpark med motorsykler og helikopter. Det har de ikke søkt om lov til. De ferske bildene som Aftenposten bringer, tatt av fjellvandreren Kjell J. Madsen, går rett inn i den betente striden om motorisert ferdsel i norske naturparker. Kjøring i parkene er i all hovedsak forbudt. Men vernebestemmelsene, også for Børgefjell, åpner for at kjøretøyer bl.a. kan brukes under reindrift.

Åpning med kraftig bismak
LIERNE: Selv om kronprinsesse Mette-Marit og sola skinte om kapp på Lifjellet i går var det ikke alle som var like fornøyd med arrangementet. Både sørsamene og en rekke av de store skogeierne valgte å holde seg borte i protest.

Får regelverk 40 år etter parkstatus
Etter å ha eksistert som nasjonalpark i snart 40 år blir det nå utarbeidet forvaltningsplan for Børgefjell Nasjonalpark. " På høy tid, kommenterer ordføreren i Grane, Bjørn Ivar Lamo.


Feiret parken med kake
STEINKJER: Nasjonalparkrådets arbeidsutvalg feiret i går formiddag nasjonalparkvedtaket med bløtkake. " Alt i alt en gladdag for oss, sier leder Susanne Bratli

To nye nasjonalparker er opprettet:
Kongen har i statsråd i dag opprettet Norges tredje største nasjonalpark, Blåfjella-Skjækerfjella i Nord-Trøndelag. I tillegg er Lierne nasjonalpark og to andre verneområder vedtatt. Vernet sikrer at et av Sør-Norges største sammenhengende villmarkspregete områder

Nasjonalparker - verneplaner
Her finner du tidligere artikler med linker