Hardt å være homo i samemiljø
Ekstra vanskelig å stå fram om man er homo og same.

Homofili blir fremdeles sett på som synd og en sykdom i Sápmi, slås det fast i en ny rapport.

Suste oppover
Samenes største kjendis - verdensstjerne Mari Boine - gjorde et skikkelig hopp. Hun gikk fra tre nuller i 2007 til 678.973 kr i inntekt i 2008.

Første arbeidsdag som veivisere
De tre nye samiske veiviserne hadde sin første arbeidsdag i går. Og det var litt skummelt, inrømmer fersk veiviser.

Stor interesse for "Den siste samejenta"
David Kinsella er godt i gang med sitt nye store dokumentarfilmprosjekt fra Helgeland, "Den siste samejenta". Filmen som vil bli både vakker, dramatisk og magisk omhandler om sørsamiske Ellen-Sara Sparrok Larsen, 12 år og hennes liv med familien og reindrifta i Børgefjellet.

Samisk uke i Rendalen
Ungene i Bergset barnehage i Rendalen har denne uka en spesiell gjest som de lærer mye av. Det er Inger Anita Smuk fra Varanger i Finnmark som lærer barna om samisk kultur og tradisjoner.

Duodji ungdom fikk NM priser
Duodji ungdom fra Troms gjorde seg bemerket i Norgesmesterskapet i ungdomsbedrifter på Gardermoen før helga. Ungdommene gjorde det kjempebra, og fikk to priser, forteller lærer Gry Fors.

De kom på andre plass i mesterbrev, og ble den tredje beste kulturbedriften. Det var 80 ungdomsbedrifter medi i mesterskapet. Kun 3,5% av alle ungdomsbedriftene i landet kommer med, forteller en stolt lærer.

BARNETEGNINGSKONKURRANSE, ”BARN I REINDRIFTEN - 2009”
INVITASJON TIL DELTAKELSE PÅ INTERNASJONAL BARNETEGNINGSKONKURRANSE, ”BARN I REINDRIFTEN - 2009”,
i anledning Den 4. Verdenskongressen for Reindriftsfolk, i Kautokeino, Norge, 30. mars – 3 april 2009

Sørsamene slåss for like rettigheter
I alt 45 sørsamiske institusjoner, organisasjoner og foreninger forventes å reise seg mot flertallet i samerettsutvalget, når utvalgets høringsfrist går ut den 25. mars.

I praksis er dette en samlet protest fra sørsamene.

Lederartikkel i Trønder-Avisa
Sørsamene
Vi har de siste årene jevnlig rettet søkelyset mot sørsamenes fortvilte situasjon. En kultur som har preget Trøndelag i kanskje flere tusen år, står på kanten av stupet. Beskrivelsen er ikke et retorisk grep for å skape dramatikk. Det er en presis beskrivelse. Om få år er den sørsamiske kulturen i realiteten museal, dersom ikke samfunnet tar sitt ansvar på alvor.


LO-topp tordner mot Sametinget
– Det er svært alvorlig når Sametinget og reindriften gang på gang protesterer mot industriprosjekter og utbyggingstiltak. Når de nå prøver å stoppe Sydvaranger Gruves planer, synes jeg de går for langt, sier LO-sekretær Bjørn Johansen.

Han vil ta saken opp på sentralt hold i fagbevegelsen.

Gikk i strupen på reindrifta
Toril Bakken Kåven dundret løs mot reindrifta fra Sametingets talerstol i formiddag. Hun hevdet at ingen tør å ta en kamp mot reindrifta og reindriftsloven. – Dette er en skam.

Reineiere får fiske gratis på privat grunn
Til tross for stor motstand fra grunneierne, har reineierne i Essand reinbeitedistrikt vunnet kampen om fiskerettigheter i vann og vassdrag i Tydal kommune. – Jeg synes dette er en bra dom, sier leder i Essand reinbeitedistrikt Aslak Brandsfjell.

Roger Hansen:
Tar oppgjør med egen fortid
...Jeg har selv samlet inn underskrifter mot reindrifta. Det skjemmes jeg over i dag, sier Hansen. I 22 år var han ordfører i Gamvik. Han har sittet i sentralstyret i Arbeiderpartiet og vært leder i Finnmark Ap. Nå er han i fylkestinget.

Reineier på "catwalken" i London
Ilja Magga fashion design collectionIlja Magga (23) er reineier. Nå har hun tatt utdannelse innen Fashion og Design. Tidligere i år ble hun plukket ut blant de beste studentene for å få vist frem antrekkene under studentenes "Fashionweek".

Se kolleksjonen hennes bli vist i London:

Det blir samisk i Norge Rundt
I tre måneder fremover skal hun lage fredagskos i stua di. Den nye programlederen Marit Elin Kemi fra Kautokeino vil ta deg med nordover.
I tillegg til journalistyrket, er hun også reindriftssame. Reindrifta er en viktig del av livet hennes, og hun bruker gjerne halve sommerferien på å merke kalver. Fridager ellers i året går også gjerne til drifta, og det koser hun seg med.

– Det går likar no
Kontaktutvalg for sørsamiske saker mener deres stemme i større grad blir hørt, men det er fortsatt lang veg å gå før samiske saker blir prioritert på samme måte som norske.

Lavvocamp truet med skytevåpen
"Stopp, din samejævel" ropte ranerne etter mannen som klarte å stikke av, før de fyrte av skudd. Det var i en lavvocamp på Bjørnnes i Porsanger at en mann i femtiårene ble utsatt for ransforsøk og sjikane natt til søndag.

Det forteller en av eierme av turistbedriften Visit Sami, Risten Lango.

Harstad-produsert film til New York
Dokumentaren "Reindrift i kamp" er valgt ut blant 2000 filmer til hovedkonkurransen under en filmfestival i New York.

Filmskaperne Karl E. Rikardsen og Svein Andersen har hatt regien på dokumentaren Reindrift i kamp, som nå er valgt ut blant 2000 filmer fra 97 land til hovedkonkurransen under Brooklyn Internasjonale Filmfestival i New York.

Lederartikkel NRK Sami
Ribbet for tillit eller gir blaffen?
Fortsatt 30.000 rein mer enn det Stortinget mener er forsvarlig. Ansettelse av nært familiemedlem. Rettsrunder mot egen ansatt. Arbeidsmiljøproblemer. Million-utlegg med skattebetalernes penger.

Stikkordsmessig kan reindriftssjef Ellen Inga O. Hættas karriere oppsummeres slik - i alle fall deler av den.

- Vi går for gull
Torsdag klokken 10.00 ble det klart at dokusåpen Reinlykke er nominert til Gullruten i kategorien «Beste dokusåpe».

- Yes tenkte vi da, sier prosjektleder Anne Mari Svensen. - Noen hadde fått hint om at de kom til å bli nominert, men det hadde ikke vi. Og det er klart at da ble vi jo ekstra glade da det ble klart i dag, sier hun.

Ungdom skal redde sørsamisken
Sørsamisk skal bli et språk for fremtiden. Nå satses det stort på at ungdom skal føre språket videre.

Det sørsamiske språket er truet, og i Norge i dag antas det at det kun er rundt 600 personer som snakker sørsamisk, de fleste av dem er eldre personer.


Ledige prosjektstillinger Gaaltije/Samien Sitje
Samiska rummet: EU-finansierte prosjektstillinger ledig!

Barnehage søker same
I Findal barnehage på Stathelle har de hatt prosjekt om samer og samisk kultur. Nå trenger de en same.
De 20 ungene i barnehagen kan alle telle til tre på samisk. Og de vet forskjellen på vanlige reinsdyr, og reinsdyra til julenissen
– Tenk om vi hadda fanga feil reinsdyr da, da hadde vi drept reinsdyret til nissen, forteller de engasjerte ungene.

Himmelsk lys over dyster konflikt
Det er klart for første visning i Norge av den første filmen spilt inn i Nord-Trøndelag. Med kulturminister Trond Giske og forfatter Kerstin Ekman ringside, slipper filmfestivalen Kosmorama i dag filmen «Varg» løs på Nova kino, for et utvalgt publikum.

Også samene er invitert til den lukkede førpremieren, både for å se filmen og for å kommentere samenes kamp mot rovdyr og storsamfunnet slik filmen viser den.

Om reindrift i første nummer:
Friluftsjenter får et eget blad
Redaktøren forteller at de kommer til å skrive om veldig mye forskjellig, som fjellklatring, kiting, paragliding, men også næringer som jordbruk, fiske og reindrift.

– I det første nummeret er det en reportasje om en jente i Kautokeino som er reindriftsutøver. Dette vil være den første i serien vår om kvinner som har naturen som næring, foteller Øverli Nilsen.

Inga Sámi Siida
Laila og Arild P. Inga på Kvalshaug i Sortland tilbyr nå samiske opplevelser med rein og kultur! Denne sesongen (januar - mars) vil de tilby tur til reinflokken, med muligheter til nærkontakt med reinene.

-Samer er "in"
på NRK 3. februar: Reindriftssamer med reinlykke
3. februar er det premiere på Reinlykke. TV-team fra NRK i Tromsø har fulgt storfamilien Eira som driver med rein i Finnmark i et helt år.

- Det er flott at NRK har satt av ressurser og sendetid for å formidle reindriftskultur.

Det sier sametingspolitiker Martin Urheim, etter å ha fått en sniktitt på hva som kommer.

Reindrift
Riis-Johansen møtte Sametingspresidenten
Sametingspresidenten Egil Olli og Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen har hatt sitt årlige møte for å drøfte Sametingets innspill til forhandlingene om Reindriftsavtalen 2008/2009.


Ny nettside for sørsamisk på ntfk.no
Dette er en historisk hendelse for sørsamisk språk og kultur, for Snåsa kommune og Nord-Trøndelag fylke. Som en start har fylkeskommunen opprettet egne sørsamiske nettsider på ntfk.no.

Kulturpris til Frode Fjellheim
– Frode Fjellheim får Sør-Trøndelags kulturpris 2007 på grunn av imponerende innsats innen trøndersk og internasjonalt musikk og kulturliv i nær 20 år, forteller fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Neste