Slakteri er lett!
Nrk tekst-tv 8.6.04
Hele artikkelen: Samiradio.org |
-Det er lett å starte opp et
slakteri, men det å selge kjøttet er problemet, sier daglig leder i Arctic
Rein og Vilt, John Anders Lifjell. Firmaet i Mo i Rana
brukte flere år på oppstarten. Først ifjor kom de i gang med innkjøp av
ferdigslakta rein.
-Å fortsette med videreforedlingen er utfordringen. Det er
ikke helt enkelt. Vi har lang vei igjen å gå, mener han. Han anbefaler de som har tenkt å starte opp med et slakteri, å
jobbe hardt med å få kjøpere til produktene |
Reinkjøtt i ny drakt
Nrk Nordland 13.4. |
Kjøttprodusenten Arctic Rein og Vilt i Mo i Rana
satser stort på å gjøre reinkjøtt mer tilgjengelig for folk flest. Nå skal
innpakningen blir mer attraktiv. |
Det går an i EU
FD 14.2.04 |
Det var ikke smertefritt i Italia
heller. Det gikk 10-15 år før landbruket klarte å tilpasse seg nye
EU-regler. Men i Nord-Italia ga de ikke opp, og kom ut av prosessen med
sin småskalaproduksjon og sine spesialiteter i behold. |
Flaskehalser |
Slakterier og reineiere i Finmark
sliter med manglende avsetning og store kjøttlagre. Samtidig bør antall
beitedyr ned og forbrukerne finner knapt reinkjøtt i butikkene. Hva er
flaskehalsene, spurte Reindriftsforvaltningen og Landbruksdepartementet og
engasjerte Agenda Utredning & Utvikling, julen 2003. |
Likestilt verdiskaping
Odin 29.1. |
Leif Helge Kongshaug (V), statssekretær i
Landbruksdepartementet, setter i dag søkelyset på likestilling ved
tildeling av midler fra verdiskapingsprogrammene for mat og
reindrift.
Kongshaug er innleder på seminaret "Rettferdig
fordeling av offentlige ressurser" i regi av Statssekretærutvalget for
likestilling. |
Ber
Norge utnytte eksportkvotene
Nationen |
Norske produsenter utnytter ikke de
eksportmuligheter som ligger i avtalene med EU. Bare 30 prosent av den
tollfrie jordbærkvoten ble benyttet i 2003.
…quot; Nå må norske produsenter våkne. Det har ingen hensikt å
forhandle fram tollfri kvoter når de ikke brukes, sier statssekretær Leif
Helge Kongshaug i Landbruksdepartementet til Nationen. Nå i helga har han
vært på matmessen Grüne Woche i Berlin, og har benyttet anledningen til å
oppfordre til mer pågående markedsføring av norske
produkter. |
Mattilsynet
med gebyrer
Nrk text-tv 13.1.04 |
Det nye Mattilsynet innfører gebyrer
på en rekke tjenester som hittil har vært gratis.
Bønder, matbedrifter, gårdsbutikker, reineire og andre som
er avhengig av godkjennelse, får ekstrautgifter, skriver
Nationen.
En bonde som har bygd på fjøset må nå betale 6700 kr for å
få veterinær- godkjenning og ferdigstillelsesattest.
Den som skal ha godkjenning av matsort må ut med 32.500
kroner. Gebyrlista er ikke formelt vedtatt ennå, men det vil skje i
nærmeste framtid. |
Får ikkje seld økologisk mat
Vårt Land
29.12.03
|
Tal frå
Statens landbruksforvaltning (SLF) viser at så mykje som 60-80 prosent av
økologisk kjøt og mjølk blir selt som ordinære varer i
butikkane. |
Budsjettinnlegg |
Landbruksminister Lars
Sponheim |
Rein
til jul
Rana Blad |
RANA: Det er ikke bare nissen som er tilhenger
av å bruke reinsdyr i jula. Det nye ranafimaet Arctic Rein og Vilt (ARV)
har fått de første 200 reinene til sitt produksjonsanlegg på Gruben.
Dermed vil forbrukerne få et alternativ til gris og sau på julebordet. ARV
er Nordlands eneste i sitt slag. |
Landbruk Pluss: 500 millioner til nyskaping og
næringsutvikling |
- Det er behov for en helhetlig politikk for å
stimulere til nyskaping og sysselsetting med grunnlag i de samlede
ressursene på gardene og i bygdene, sier landbruksminister Lars
Sponheim. |
Tryggere mat - mer nyskaping
Gårdsplassen |
- Trygg mat er ikke bare et mål, det
ligger som en forutsetning for hele matpolitikken. Økt verdiskaping er
ikke bare en idé, det er en betingelse for at vi skal skape et robust og
fremtidsrettet landbruk med gode inntektsmuligheter, sier
landbruksminister Lars Sponheim (V) i forbindelse med framleggelsen av
årets statsbudsjett. |
Turisme i utmark |
[13.08 2003] Norges Bondelag
og Norges Skogeierforbund har fått 400 000 kroner fra Statens nærings- og
distriktsutviklingsfond (SND) til å drive opplæring i utmarksbasert
næringsutvikling.
Norges Bondelag og Skogeiersamvirket
har erfart at kurs, fagmøter, seminarer og andre samlinger lokalt og
regionalt er effektivt for å øke interessen, motivasjonen og kompetansen
innen utmarksbasert reiseliv. Nå har SND bevilget 400 000 kroner til
prosjektet ”Kompetanseheving- og nettverksbygging innen utmarksbasert
reiseliv”, som begge organisasjonene står bak. |
Verdiskaping i reindriften …quot; rammebetingelser og
muligheter
LD 1.4.03 |
Verdiskapingskonferanse for reindriften i Alta den 31. mars
og 1.april 2003
Leif Helge Kongshaug Statssekretær i
Landbruksdepartementet |
Frode Alhaug blir ny styreleder for verdiskapingsprogrammet for både skog og
mat |
- Verdiskapingsprogrammet er en viktig satsing,
og vi har lenge jobbet for å få en styreleder med bred erfaring og som har
bakgrunn utenfor selve landbruksnæringen. Den personen er nå på plass,
sier landbruksminister Lars Sponheim (V). |
Klarsignal for sameleir Østlandets
blad 3.1.03 |
I løpet av vintermånedene vil et
samisk opplevelsessenter bli det nye tilskuddet på Jegstad gård. Vestby
kommune har nå gitt det nødvendige klarsignalet i form av
utslippstillatelse. |
Fru Rudolf har melk i juret
Dagsavisen
14.12.02 |
Rudolfs bedre halvdel kan
melke. Aller mest glad blir nok rynkete amerikanske damer, ettersom
kosmetikkindustrien i USA har fattet interesse for de edle
dråpene.
|
Feilinformasjon fra SNT?
Nrk Tekst-tv 15.11.02
|
Statens næringsmiddeltilsyn advarer folk mot å spise
reinkjøtt på grunn av radioaktivitet, skriver avisa VG.
Reinnæringen er nå bekymret for at dette vil gå ut over salget.
- Jeg skjønner ikke advarselen og den må være tatt på feilaktig
grunnlag, mener sjefen i Reinkjøttmarked, Marit Gunhild Bongo. |
Matbutikkene vil ha flere lokale matvarer
Nationen 3.11. |
Nisjematprodusentene er i
ferd med å bevege seg ut i markedet. Dagligvarebutikkene vil gjerne ha
lokal nisjemat i hyller og disker. Men produsentene må lære å selge seg
selv. |
Nordland |
Reineier John Anders Lifjell fra Mo i Rana,
mener at han vil skape større sysselsetning når han
kommer i gang med videreforedling av
reinkjøtt. - Vi holder på med
forprosjektet, men fra neste år skal vi
videreforedle nye produkter av reinkjøtt for det
norske
markedet. Det sier reineier
John Anders Lifjell som har fått støtte til
prosjektet gjennom verdiskapningsprogrammet
for reindrift. Lifjell kommer
til å kjøpe rein fra hele Nordland til
videreforedlingen. |
Reineierne satser
Nrk txt-tv 3.9.02
|
Reineiere er
interessert i å øke
verdiskapningen i
reindriftsnæringen, viser søknader som Statens nærings - og
distriktsutviklingsfond har
fått. - Vi har
i løpet av et
år bevilget over 5.5
millioner kroner til
20 søknader, hvor de
fleste av prosjektene går
ut på videreforedling av
reinkjøtt. Det
sier Gunnar Kvernenes, ved
SND i Troms. Viktige
deler i programmet er bl.a. at
reineiere får muligheter til åøke inntjeningen i
drifta. Det er avsatt 7
millioner kroner fra reindriftsavtalen til
programmet. |
Satser på
rein sprit
Vg 15.8.02 |
Reinsdyrmelk fra Hemsedal testes nå ut som et
mulig nytt brennevinsprodukt fra Norge. |
Kurs i matvareproduksjon
Nrk Tekst-tv 11.7.02
|
Reindriftssamene vil nå selv begynne å videreforedle matvareprodukter av
reinsdyrkjøtt, derfor kurser de seg nå til fagbrev i matproduksjon.
Prosjektleder Johannes Mathis Anti sier mange er interresert i dette, og
fagbrev er nødvendig for å kunne lage matprodukter for salg.
Samisk videregåendeskole i Karasjok står for opplæringen.
Kursmidler er satt av til dette under reindriftsforhandlingene.
Kurset avvikles over halvannet år, med oppstart 1.oktober iår. |
Satser på trygg mat
Nordlys 4.6.02 |
Oslo (ANB): Regjeringen vil
satse 107 millioner kroner på tiltak som skal gi forbrukerne trygg mat på
bordet. Landbruksministeren vil også øke satsingen på økologisk
landbruk.
Les artikkelen
her |
NISJEMAT FOR BØNDER I FINNMARK?
Sagat 4.2.2002
|
Hvordan utnytte eget
råstoff og lokale naturressurser på en måte som gir mer penger i kassa for
bønder, reindriftsutøvere og andre småskala matprodusenter i Finnmark?
Dette er kjernespørsmålet i prosjektet «Småskala matproduksjon», eid av
fylkesmannen i Finnmark og drevet av Tana videregående skole. I forrige
uke ble det avholdt seminar om temaet i Tanabru. Responsen var enorm, og
deltakerne fikk mengder av gode råd og tips fra skarpskodde
foredragsholdere, samt aktuelle samarbeidspartnere. Småskala matproduksjon
kan bli redningen for kreative bønder og reindriftsutøvere i Finnmark.
Utvikling og salg av særegne nisjeprodukter, basert på egenproduserte
råvarer og lokale ressurser, anses å ha et stort markedspotensiale. Mange
der ute er villig til å betale en meget høy pris for det rette
kvalitetsproduktet. Utfordringene er imidlertid mange før en kommer så
langt. …quot; Ja, utfordringene står i kø, men de er ikke uoverkommelige. Det
er her vårt småskala matprosjekt kommer inn i bildet. Vi skal bygge opp
en kompetansebase hvor hver og en av dere kan søke råd og
veiledning i startfasen, innledet prosjektleder Kåre Breivik. Ved Tana
videregående skole bygger man nå opp et tilrettelagt prøve- og
produksjonskjøkken, med hovedvekt på arktisk mat og samisk
tradisjonsmat. |
|
Viltost på IN-Messa Trønder-Avisa
12.11.01 |